obrazek-tytuowy
11.07.2023

Triphala – starożytna medycyna dla zdrowia jelit. Czy ma zastosowanie współcześnie?

Triphala to mieszanka opracowana w starożytnych Indiach. Jej przeznaczeniem jest utrzymanie przewodu pokarmowego w jak najlepszym zdrowiu.

Polecana jest szczególnie tym, którzy borykają się z problemami jelitowymi. Medycyna ajurwedyjska wskazuje na duży potencjał triphal w kwestii redukowania objawów różnych jelitowych dolegliwości takich jak: zaparcia, biegunki, wzdęcia, bóle i skurcze.

Spis treści

Triphala - skład

Triphala składa się z mielonych owoców trzech indyjskich roślin:

  • Amla (Phyllantus emblica)
  • Bhibitaki (Terminalia belerica)
  • Haritaki (Terminalia chebula)

Połączonych w proporcji 1:1:1.

Kompozycja ta ma regulować ruchy jelit, niwelować zaparcia oraz biegunki, pozytywnie wpływać na błonę śluzową jelit oraz ich mikroflorę i zwiększać tolernację jelit na różne pokarmy.

Ale triphala ma jeszcze sporo innych zastosowań. Ajurwedyjscy terapeuci polecają ją w przypadku zgagi i refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz stanów zapalnych jelita grubego. W Indiach triphalę bierze się także w cukrzycy, otyłości i retinopatii, a ponadto w celu poprawienia zdrowia dziąseł i jamy ustnej [1].

Kompozycja ta ma regulować ruchy jelit, niwelować zaparcia oraz biegunki, pozytywnie wpływać na błonę śluzową jelit oraz ich mikroflorę i zwiększać tolernację jelit na różne pokarmy.
.

.

Wpływ triphali na jelita - czy są na ten temat jakieś aktualne badania?

Pomimo iż triphala jest w swojej ojczyźnie bardzo znana i ciężko natrafić na kogoś, kto o niej nie słyszał – jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez Krishnan i wsp. w styczniu 2023 [2] – to badań z jej udziałem jest niestety dosyć mało.

Jednak wyniki dotychczasowych eksperymentów prezentują się bardzo obiecująco!

W przytoczonych poniżej badaniach testowano:

  • wpływ triphali na ogólne funkcjonowanie jelit u ludzi
  • wpływ na stany zapalne w jelicie grubym
  • wpływ na biegunkę
  • wpływ prebiotyczny na ludzką mikroflorę jelitową

Eksperyment z udziałem ludzi

W 2006 roku Mukherjee i wsp. przebadali wpływ triphali na grupie 160 pacjentów uczęszczających do szpitala w Kalkucie. Pacjenci stosowali porcję triphali (2,5 g) dwa razy dziennie przez jeden miesiąc.

U wszystkich pacjentów stosujących triphalę zaobserwowano poprawę funkcjonowania jelit. Mieszanka uregulowała wypróżnianie, pozytywnie wpłynęła na ruchy jelit, zredukowała wzdęcia i zmniejszyła częstotliwość zaparć. Pomogła także wyeliminować bóle brzucha. W grupie kontrolnej (bez triphali) nie zaobserwowano żadnych zmian, co wskazuje na to, że za wymienione wyżej efekty odpowiada triphala [3].

Eksperymenty na zwierzętach

W 2014 roku pojawiło się badanie, którego autorzy sprawdzali wpływ triphali na zapalenie jelita grubego u szczurów (colitis). Zwierzętom podawano triphalę przez 7 dni, zapisując efekty.

U szczurów, które przyjmowały triphalę wystąpiły pozytywne zmiany w obrębie jelit. Przede wszystkim triphala zapobiegła degradacji tkanki jelitowej, która naturalnie ulega uszkodzeniu pod wpływem stanu zapalnego. Triphala zmniejszyła także produkcję czynników prozapalnych, redukując nasilenie stanu zapalnego [4].

Eksperyment ten wyraźnie wskazuje na potencjał przeciwzapalny triphali w odniesieniu do jelit. Odkrycie to jest istotne, ponieważ pacjenci z chorobami zapalnymi jelita grubego mają problem z normalnym funkcjonowaniem - są praktycznie przykuci do toalety i uzależnieni od leków sterydowych. Dlatego odkrywanie roślin czy suplementów, które mogłyby takim pacjentom przynieść ulgę, jest dla świata medycyny bardzo ważne.

Warto jeszcze przytoczyć badanie z 2007 roku, w którym sprawdzano wpływ triphali na biegunkę [5]. Zdolność triphali do regulacji pracy jelit przejawia się bowiem nie tylko w niwelowaniu zaparć i pobudzaniu ruchów jelit. Rośliny mają to do siebie, że ich działanie jest wielokierunkowe. Ta sama roślina lub połączenie roślin potrafią zatem jednocześnie pobudzić lub spowolnić pracę jelit, zależnie od stanu pacjenta. Tak też jest z triphalą, co potwierdziło badanie Biradar i wsp. Mieszankę zastosowano w formie wodnego i alkoholowego ekstraktu. Każda forma i każda dawka triphali pozytywnie wpłynęła na jelita, hamując biegunkę i regulując wypróżnianie.

Eksperyment laboratoryjny

Ciekawym badaniem jest też test in vitro (czyli laboratoryjny), w którym jego autorzy przyglądali się, jak triphala (a także lukrecja i wiąz czerwony) wpłynie na ludzką mikrobiotę [6].

Eksperyment przeprowadzono w laboratorium, przyglądając się 299 szczepom bakterii pochodzących z ludzkiego jelita grubego.

Każdy z badanych surowców pozytywnie wpłynął na rozwój szczepów o największym znaczeniu dla ludzkiego zdrowia, takich jak Bifidobacterium, Lactobacillus i Bacteroides, a także wielu innych.

Wyniki tego badania wyraźnie wskazują na to, że triphala działa prebiotycznie, promując wzrost „dobrych” bakterii w jelicie grubym, jednocześnie hamując wzrost patogenów. Właściwość ta niewątpliwie przyczynia się do wniosku, że wpływ triphali na jelita jest wielokierunkowy.

Podsumowując – na czym polega działanie triphali na jelita?

  1. Triphala reguluje perystaltykę, niwelując zaparcia, wzdęcia i biegunki,

  2. pobudza wzrost korzystnej mikroflory,

  3. działa przeciwzapalnie,

  4. działa ochronnie na kosmki jelitowe.

Sprawdź również:

Proponowane artykuły

5 roślin ułatwiających przetrwanie alergii na pyłki

najnowsze z
najnowsze z