obrazek-tytuowy
15.02.2024

Roślinne masło do ciała – co to jest i jak tego używać? cz. 1

Zima to czas, w którym nasza skóra jest wyjątkowo narażona na przesuszenie, wiatr, mróz i inne niesprzyjające czynniki zewnętrzne. Z pomocą przychodzą nieocenione masła roślinne!

Spis treści

Czym jest masło roślinne?

Masłem roślinnym nazywamy olej o stałej konsystencji. Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, topi się on zwykle dopiero po roztarciu w dłoniach, a w temperaturze pokojowej ma gęstą, zwartą konsystencję. Masła roślinne produkowane są z egzotycznych surowców, pochodzących z krain leżących na innych, odległych kontynentach. Najcenniejsze są nierafinowane masła roślinne – mają one więcej prozdrowotnych właściwości i zachowują naturalny zapach oraz kolor, jednak charakteryzują się mniej jednolitą konsystencją. Rafinowany olej jest pozbawiony zanieczyszczeń i bardziej odporny na zjełczenie.

Masło shea

Nazywane masłem karité i "złotem kobiet afrykańskich", powstające z nasion drzewa masłowego (masłosz Parka - Butyrospermum parkii), które porasta afrykańskie sawanny. Z jednego kilograma owoców (których rodzi naprawdę wiele!) możemy uzyskać ok. 400 g nasion, które praży się, następnie mieli, a na końcu odciska tłuszcz o gęstej konsystencji, przypominającej smalec. Takie masło ma żółtawą barwę i lekko orzechowy aromat.

Masło shea – skład

W nierafinowanym maśle karité znajdziemy ok. 50% nasyconych kwasów tłuszczowych - głównie kwas stearynowy (35-45%), ale też palmitynowy (2-6%) i arachidowy. Pozostałą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy (40-50%) i linolowy (4-10%). Oprócz tego, mamy tu również: fitosterole (stigmasterol, β-sitosterol, kampesterol, α-spinasterol, γ-7-awenasterol), witaminy: A, E, F i alkohole triterpenowe - to tzw. składniki niezmydlające się, czyli niełączące się z wodą.

Masło shea rozpuszcza się po ogrzaniu w dłoniach

Masło shea rozpuszcza się po ogrzaniu w dłoniach

Masło shea – właściwości:

  1. Dogłębnie nawilża nawet bardzo przesuszony naskórek.

  2. Działa przeciwzapalnie.

  3. Hamuje procesy starzenia.

  4. Chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak: wiatr, suche powietrze, bardzo niskie temperatury.

  5. Stymuluje syntezę kolagenu - ogranicza powstawanie rozstępów, nadaje skórze elastyczności.

  6. Ma niską komedogenność! Nie powinien powodować zatykania porów, mimo treściwej konsystencji.

Masło shea – sposób użycia

Łagodny balsam dla maluszków: 75 g masła shea rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ok. 12 g oleju migdałowego, 5 g oleju kokosowego i 8 g oleju konopnego. Zmieszaj wszystkie składniki i umieść w zamrażarce na 10-15 minut. Gdy czas upłynie, ubijaj mieszaninę mikserem tak długo, aż powstanie lekki, puszysty balsam. Przełóż produkt do słoiczków. :)

Naturalny krem pod oczy: Po prostu rozgrzej w palcach odrobinę masła i delikatnie wklep w okolice pod oczami, powieki i nie bój się też potraktować nim rzęs!

Masło kakaowe

Bardzo popularny surowiec kosmetyczny o cudownym zapachu czekolady. Powstaje przez tłoczenie na zimno dojrzałych, poddanych fermentacji, prażeniu i zmieleniu ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Kakaowiec to drzewo z rodziny ślazowatych (Malvaceae), pochodzące z tropikalnych regionów Ameryki Środkowej i Południowej. Dzisiaj największe jego uprawy znajdują się na terenach Afryki. Ghana, Nigeria i Wybrzeże Kości Słoniowej są aktualnie największymi producentami kakao.

W procesie tłoczenia ziaren kakaowca powstaje również kuch kakaowy – proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu – to głównie z niego powstaje czekolada - rozkoszny produkt, który podbił cały świat. To właśnie tłuszcz kakaowy sprawia, że słodycz czekolady rozpływa się w ustach.

Czyste masło kakaowe jest beżowe, ma zwartą konsystencję (jest dość twarde), kruszy się w palcach i topi dopiero w temperaturze 35-38°C, przez co wymaga lekkiego podgrzania przed użyciem.

Masło kakaowe – skład

Około 60% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe! Głównie stearynowy (ok. 35%), ale i palmitynowy (ok. 25%). Reszta to oczywiście kwasy nienasycone: oleinowy (ok. 38%) i linolowy. Innymi ważnymi składnikami bioaktywnymi, znajdującymi się w tym aromatycznym surowcu są: polifenole, alkaloidy (teobromina, kofeina), minerały (miedź, magnez i żelazo), a także witaminy: A i E.

Masło kakaowe – właściwości:

  1. Subtelnie przyciemnia karnację!

  2. Wspaniale zmiękcza naskórek.

  3. Doskonale łagodzi poparzenia słoneczne.

  4. Hamuje parowanie wody z naskórka.

  5. Jest biozgodne ze skórą. Wchłania się dłużej, ale głębiej.

  6. Redukuje powstawanie rozstępów.

Masło kakaowe – sposób użycia

Ujędrniający balsam do ciała (doskonały na zimę!): Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej z masłem shea w proporcji 1:1. Gdy tłuszcze rozpuszczą się, dodaj taką samą część oleju kokosowego. Delikatnie przestudź i kilka kropli olejku cynamonowego. Ubij mikserem lub spieniaczem do mleka i przełóż do pojemniczka. Taki produkt wspaniale nadaje się do rozgrzewających, ujędrniających i relaksacyjnych masaży.

Gruboziarnisty peeling: W kąpieli wodnej rozpuść tłuszcz kakaowy. Delikatnie przestudź i wsyp cukier trzcinowy – konsystencja powinna być dość gęsta. Możesz dodać ulubiony olejek eteryczny. Taki kosmetyk możesz stosować 2 razy w tygodniu. Szczególnie polecam wykonanie zabiegu dzień przed depilacją – usuniesz martwy naskórek i zabezpieczysz się przed ewentualnym podrażnieniem.

Masło ucuuba

Docieramy do nieco bardziej egzotycznego surowca, jakim jest tłuszcz pozyskiwany z nasion drzewa Virola sebifera. Należy ono do rodziny muszkatołowcowatych (Myristicacea) i występuje w Amazonii, między innymi w Brazylii. To 30-metrowe drzewo rodzi słodkie, kuliste owoce, które zbiera się, gdy już spadną na ziemię. To z nich pozyskuje się otoczone żywoczerwoną osłonką nasiona, z których następnie tłoczy się olej, który w temperaturze pokojowej ma kruchą konsystencję.

Masło ucuuba jest dość twarde i ma wysoką temperaturę topnienia (ok. 53°C). Charakterystyczna jest barwa tego surowca – może być ona żółta, pomarańczowa, bursztynowa. Jego liczba zmydlania wynosi 220 mg KOH/g masła, co sprawia, że z powodzeniem może zastąpić tłuszcze odzwierzęce w produkcji mydeł, jednocześnie pozytywnie wpływając na ich konsystencję. Masło ucuuba jest więc świetnym wyborem przy kompozycji ręcznie robionego mydła. Może także stanowić zamiennik parafiny, więc sprawdzi się doskonale przy produkcji świec!

Masło ucuuba – skład

Głównymi komponentami tego masła są: kwas mirystynowy, laurynowy i palmitynowy. Prócz nasyconych kwasów tłuszczowych, ważnymi składnikiem wpływającym na jego pielęgnacyjne własciwości jest witamina A.

Masło ucuuba – właściwości:

  1. Działa odkażająco i kojąco na uszkodzony naskórek.

  2. Ma intrygujący, intensywny i słodki zapach.

  3. Nadaje skórze odcień zdrowej, egzotycznej opalenizny.

  4. Poprawia sprężystość skóry, wzmacnia barierę hydrolipidową i pobudza odnowę komórkową.

  5. Pomaga pozbyć się zmian trądzikowych.

Masło ucuuba – sposób użycia

Kojący balsam do ciała: 6 łyżek masła ucuuba umieść razem z 3 łyżkami rafinowanego masła shea w kąpieli wodnej. Powoli roztapiaj, po czym zmieszaj oleje. Dodaj 3 łyżki oleju konopnego i umieść miksturę w zamrażarce na około 5 minut, aż ta lekko zgęstnieje. Ubij przy pomocy miksera na niskich obrotach, aż powstanie puszysty balsam i przełóż do słoiczka. To kosmetyk bardzo pomocny w walce z egzemą i innymi problemami skórnymi.

Odżywczy balsam do dłoni: 1 łyżkę masła ucuuba, 2 łyżki masła Shea i 2 łyżki masła kakaowego podgrzej w kąpieli wodnej. Zmieszaj wszystko dokładnie i wlej do docelowego pojemniczka. To tyle – produkt jest gotowy do użycia!

Masło cupuaçu

Theobroma grandiflorum (kakaowiec cupuaçu, białe kakao) to kolejny, pochodzący z Amazonii gatunek z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Z jego nasion wytwarza się cenny surowiec kosmetyczny, jakim jest masło cupuaçu o boskim zapachu przypominającym orzechy, czekoladę, karmel, a nawet… ananasa! Jest dość miękkie w porównaniu do poprzednich pozycji, topnieje w temperaturze około 25-37°C, więc rozpuszcza się pod wpływem ciepła ciała.

Masło cupuaçu – skład

Glicerydy kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego, arachidowego i linolowego stanowią około 90% składu tego masła. Oprócz tego należy wymienić: fitosterole (beta-sitosterol, stygmasterol i kampesterol), witaminy (A, E, B), sole magnezu, manganu, cynku i żelaza, oraz aminokwasy.

Tak wygląda świeżo rozłupany owoc cupuaçu

Tak wygląda świeżo rozłupany owoc cupuaçu

Masło cupuaçu – właściwości:

  1. Pomaga utrzymać wilgoć w skórze na odpowiednim poziomie - robi to lepiej niż masło shea.

  2. Łagodzi podrażnienia i zmniejsza zaczerwienienia.

  3. Ze względu na silne działanie przeciwzapalne, jest pomocne w walce z egzemą.

  4. Łatwo się wchłania, a także zwiększa wchlanianie substancji aktywnych wgłąb skóry.

  5. Działa rozluźniająco na umysł i ciało.

  6. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB.

Masło cupuaçu – sposób użycia

Prosty balsam nawilżający: 25 g masła cupuaçu złącz z 5 g masła shea w kąpieli wodnej. Możesz dodać ulubiony olejek eteryczny, choć myślę, że i bez niego aromat będzie nieziemski. :) Umieść na 10 minut w zamrażarce, po czym ubijaj, aż powstanie aksamitny, puszysty krem.

Nawilżający peeling cukrowy: Delikatnie podgrzej masło cupuassu i dodaj do niego cukier trzcinowy w takiej ilości, by mieszanina była gęsta, treściwa, ale łatwa do nabrania palcami. Przełóż do pojemniczka lub zużyj od razu. Skóra po takim peelingu będzie niezwykle nawilżona i pozbawiona martwego naskórka.

Jeśli chcesz odkryć kolejne masła roślinne i dowiedzieć się czegoś na temat masła mango, murumuru, illipe, bacuri i kokum – wyczekuj drugiej części artykułu! :)

Proponowane artykuły

Olejowanie włosów - jak zrobić to dobrze?

Jak stosować oleje roślinne w pielęgnacji skóry i włosów?

Zapach Wenus, czyli olejek z róży damasceńskiej

najnowsze z
najnowsze z

Herbata utleniana z liści brzozy - najpyszniejsza!